My Cart

KOMPOSTIRANJE

Postrojenje za biološku obradu odvojeno prikupljenog biootpada.​

​Kompanija Tehnix razvila je najmoderniji sustav za kompostiranje biootpada, postavljajući novi standard u održivom gospodarenju otpadom. Naš inovativni sustav omogućuje brzu transformaciju organskog otpada u visokokvalitetni kompost prve kategorije u rekordnom vremenskom okviru od 6 do 8 tjedana. Ova tehnološka inovacija ne samo da ubrzava proces kompostiranja, već pruža održivo rješenje za upravljanje otpadom, potičući ekološki osjveštenu praksu i cirkularnu ekonomiju.
Faze Tehnix sustava kompostiranja biootpada

Priprema biomase za proces kompostiranja

Priprema biomase za kompostiranje uključuje sortiranje i usitnjavanje materijala radi uklanjanja nečistoća i poticanja brže razgradnje. Balansiranje omjera ugljika i dušika ključno je za optimalan proces. Nakon pripreme, biomasa se stavlja u kompostnu hrpu gdje se redovito okreće i prati temperatura i vlažnost kako bi se osigurala učinkovita razgradnja. Ovaj proces rezultira visokokvalitetnim kompostom, korisnim za tlo i biljni rast.

Područja fermentacije komposta
Description of the image

Faze sazrijevanja komposta

Razgradnja: Početna faza u kojoj mikroorganizmi razgrađuju organski materijal, generirajući toplinu i visoke temperature.

Stabilizacija: U ovoj fazi temperatura se postupno smanjuje, a mikroorganizmi nastavljaju s razgradnjom i pretvaranjem materijala u stabilniji kompost.

Faza sazrjevanja: Kompost postaje stabilan, mirisan i bogat hranjivim tvarima. Ovo je konačna faza u kojoj se postiže visoka kvaliteta komposta pogodna za upotrebu u vrtu ili poljoprivredi.

Kompost prve kategorije

Kompost prve kategorije je visokokvalitetni, stabilan i bogat hranjivim tvarima. Proizvodi se kroz kontrolirani proces kompostiranja s optimalnim uvjetima temperature, vlage i prozračnosti. Ovaj kompost ima homogenu teksturu, ugodan miris i nisku razinu nečistoća. Njegova pH vrijednost je neutralna do blago kiselkasta, što ga čini idealnim za poboljšanje strukture tla i poticanje biljnog rasta

Od čega se sastoji proces kompostiranja?

1. Priprema materijala: Počinje odabirom raznovrsnog organskog materijala kao što su biljni ostaci, povrće, voće, piljevina, ili slično. Materijal se obično drobi ili usitnjava kako bi se ubrzao proces razgradnje.

2. Miješanje: Materijal se miješa kako bi se postigao optimalan omjer ugljika i dušika (C:N omjer), što potiče aktivnost mikroorganizama koji razgrađuju otpad.

3. Vlaženje: Potrebno je odr2avati odgovarajuću razinu vlage u kompostu, jer mikroorganizmi trebaju vlagu za razgradnju materijala. Prekomjerna ili nedostatna vlaga može usporiti proces.

4. Okretanje: Redovito okretanje ili promiješanje komposta osigurava ravnomjernu razgradnju i prozračnost, potičući aktivnost mikroorganizama.

5. Razgradnja: Mikroorganizmi, poput bakterija, gljivica i crva, razgrađuju organski materijal u kompost. Tijekom ovog procesa, temperatura unutar komposta može se povećati zbog topline koju stvaraju mikroorganizmi, što pomaže u uništavanju patogenih organizama i sjemenki korova.

6. Zrenje: nakon što je većina materijala razgrađena, kompostira se ostavi da odmara kako bi se postigla stabilizacija i dovršenje procesa zrenja.

7.  Završna obrada: na kraju procesa, kompost se mora proći kroz sito kako bi se uklonili preostali veći dijelovi organskog materijala ili nekompostirani dijelovi.

 

Ovaj cjelokupni proces stvara visokokvalitetni kompost koji se mole koristiti kao gnojivo za poboljšanje tla u vrtovima, poljoprivredi ili za druge ekološki prihvatljive svrhe. Detaljne upute o samom kompostiranju pogledajte ovdje. Oprema za Tehnix sustave kompostiranja

Image 1

Kompost roto-shredder

Image 3

Kompost roto-sito

Image 4

Automatsko praćenje
temperatura u
procesu kompostiranja

Image 5

Punionica komposta

Realizirani projekti

Image 1

Kompostana Herešin

Image 2

Kompostana Bjelovar

Image 3

Kompostana Đurđevac

Image 4

Kompostana Prozor Rama

Investirajte u budućnost vaše zajednice s TEHNIX sustavom za komposiranje biootpada i ostvarite brze povrate ulaganja


Investicija u TEHNIX sustav kompostiranja biootpada ne samo da će unaprijediti efikasnost vašeg procesa upravljanja biootpadom, već će i pridonijeti zaštiti okoliša i očuvanju resursa. 

Ne čekajte - iskoristite prednosti TEHNIX ompostana biootpada i transformirajte svoje ideje u stvarnost već danas!
POŠALJI​​​​TE ​​UP​​IT


To install this Web App in your iPhone/iPad press and then Add to Home Screen.

Added to cart